Warzenie wysokiej jakości piwa wymaga przestrzegania ścisłego procesu destylacji ze ściśle regulowaną kontrolą temperatury. Niewłaściwe schłodzenie piwa powoduje jego utlenianie i nieprzyjemny aromat spowodowany tworzeniem się siarczku dimetylu (DMS). Może to być szczególnie frustrujące dla początkującego piwowara, który nie wie, jak prawidłowo regulować temperaturę piwa.

Na szczęście istnieją różne systemy chłodzenia, które mogą pomóc piwowarowi uniknąć powstania piwa złej jakości. Do najpopularniejszych metod chłodzenia należą:

  • Schładzacze płytowe Schładzacze zanurzeniowe Schładzacze przeciwprądowe

Te elementy wyposażenia są często określane w branży piwowarskiej jako "schładzacze". Są to jednak technicznie rzecz biorąc wymienniki ciepła, które wykorzystują agregaty chłodnicze do kontroli temperatury fermentacji piwa. Na potrzeby tego artykułu, będziemy używać "chillera" i "wymiennika ciepła" zamiennie.

Czytaj dalej, aby poznać zalety i wady stosowania schładzacza przeciwprądowego vs. zanurzeniowego vs. płytowego w procesie warzenia piwa.

Co to jest schładzarka płytowa?

Komercyjny schładzacz płytowy to urządzenie, które wykorzystuje metalowe płyty do transportu podgrzanej brzeczki i zimnej wody.

Jak używać schładzacza płytowego

Płytowy schładzacz brzeczki działa na zasadzie przewodzenia ciepła w celu wydobycia energii cieplnej z brzeczki i osiągnięcia szybkiego schłodzenia. Chiller płytowy składa się z wielu zespawanych ze sobą płyt ze stali nierdzewnej, które kierują gorącą brzeczkę w jednym kierunku, podczas gdy zimna woda przepływa w drugim kierunku, co pozwala na wydobycie ciepła z brzeczki.

Zalety stosowania schładzacza płytowego

Połączenie zestawu płytowego schładzacza brzeczki z chłodziarkami browarniczymi oferuje kilka korzyści, do których należą

  • Szybszy proces chłodzenia, który osiąga optymalne schłodzenie w krótkim czasie. Skrócony czas chłodzenia minimalizuje obecność taniny i hamuje tworzenie się DMS. Chillery płytowe są przenośne i zajmują mniej miejsca niż inne warianty chillerów. Zmniejszone zużycie wody dzięki wysokim wskaźnikom wydajności.

Wady eksploatacji płytowych schładzaczy brzeczki

Jedną z najistotniejszych wad stosowania płytowego schładzacza brzeczki jest wysoki koszt zakupu i wyposażenia dodatkowego (sita chmielowe, pompy wysokotemperaturowe i pomocnicze przyłącza przepływowe) oraz trudności w czyszczeniu.

Co to jest schładzacz zanurzeniowy?

Schładzacz zanurzeniowy to urządzenie do chłodzenia browaru, które wykorzystuje wężownicę ze stali nierdzewnej lub miedzi do odrzucania ciepła z gorącej brzeczki.

Jak używać schładzacza zanurzeniowego

Zasada działania schładzacza zanurzeniowego jest prosta z założenia. Woda z zewnętrznego urządzenia chłodniczego pracującego w obiegu zamkniętym jest w sposób ciągły pompowana przez wężownicę wykonaną ze stali lub miedzi, która jest zanurzona bezpośrednio w naczyniu do warzenia piwa.

W miarę jak chłodna woda przepływa przez wężownicę, absorbuje ona ciepło z mieszanki brzeczki i w ten sposób obniża jej temperaturę. Proces ten jest kontynuowany do momentu osiągnięcia zadowalającej temperatury naparu.

Zalety stosowania schładzacza zanurzeniowego

Poniżej wymieniono główne korzyści płynące z używania schładzacza zanurzeniowego do regulacji temperatury brzeczki:

  • Ryzyko skażenia jest minimalne, ponieważ brzeczka nie jest przepuszczana przez oddzielny zbiornik, co eliminuje ryzyko przypadkowej zmiany smaku lub aromatu gotowego piwa. Zanurzeniowe wężownice schładzające są tanie w zakupie i ekonomiczne w eksploatacji.

Wady korzystania z jakości

Główną wadą stosowania schładzacza zanurzeniowego jest dłuższy czas trwania procesu chłodzenia, który może narazić napar na zatrzymanie tanin i powstanie niepożądanych aromatów.

Co to jest przeciwprądowy schładzacz brzeczki?

Zestaw chłodziarki z przeciwprądem składa się z zestawu rurek o różnych rozmiarach, przez które ogrzewana brzeczka i woda chłodząca przepływają w przeciwnych kierunkach, co ułatwia optymalizację temperatury warzenia piwa.

Jak używać schładzacza z przeciwprądem

Odprowadzanie ciepła za pomocą schładzacza z przeciwprądem odbywa się za pomocą szeregu koncentrycznych rurek. Mniejsza rurka wykonana z miedzi, umieszczona wewnątrz większej rurki zewnętrznej, służy do transportowania gorącej brzeczki. Schłodzona woda lub mieszanina wody i glikolu jest następnie kierowana przez światło większej rurki w kierunku przeciwnym do kierunku przepływu brzeczki, co pozwala na schłodzenie warzonej brzeczki.

Zalety schładzaczy brzeczki z przepływem przeciwprądowym

Chillery z przeciwprądem działają przyzwoicie w porównaniu z innymi typami schładzaczy. Poniżej przedstawiamy niektóre zalety stosowania tych wariantów schładzaczy.

  • Chłodnice przeciwprądowe osiągają schłodzenie w najszybszym możliwym czasie (w ciągu kilku minut). Maksymalna eliminacja tanin i zmniejszenie ryzyka tworzenia się DMS.

Wady eksploatacji przeciwprądowych schładzaczy brzeczki

Pomimo istotnych zalet, przeciwprądowe schładzacze brzeczki mają kilka wad, do których należą:

  • Dodatkowe koszty wynikające z obowiązkowej rutynowej konserwacji Chillery przeciwprądowe wymagają miejsca na ich instalację w porównaniu z innymi, bardziej przenośnymi agregatami chłodniczymi.

Zaufaj firmie Cold Shot w zakresie potrzeb chłodzenia brzeczki!

Od ponad trzydziestu lat firma Cold Shot Chillers dostarcza najlepsze przemysłowe agregaty chłodnicze dostosowane do różnych procesów produkcyjnych. Nasi wysoce zmotywowani i doświadczeni pracownicy są zawsze dostępni, aby służyć radą i pomóc Ci w podjęciu decyzji o wyborze chłodziarki glikolowej najlepiej dostosowanej do Twoich unikalnych potrzeb procesowych.

Skontaktuj się z nami online już dziś, aby dowiedzieć się więcej o tym, jak możemy pomóc Ci w Twoich potrzebach chłodzenia procesowego, lub aby poprosić o wycenę od członka naszego personelu!