Proces destylacji doskonałego wina jest w dużej mierze uzależniony od doboru owoców, kultury drożdży i temperatury fermentacji. Spośród tych trzech czynników, regulacja temperatury podczas procesu produkcji wina jest kluczowa.

Próba produkcji wina w warunkach niskiej lub wysokiej temperatury sprawi, że winiarze otrzymają produkt o niskiej jakości. W tym artykule zastanowimy się jak osiągnąć optymalną temperaturę warzenia wina, niezbędną do produkcji różnych rodzajów wina najwyższej jakości.

Jaka jest najlepsza temperatura do fermentacji wina?

Ustalenie idealnej temperatury fermentacji wina to trudna nauka, która w dużej mierze zależy od rodzaju wina, jakie piwowar zamierza stworzyć. Ogólnie rzecz biorąc, wina czerwone są fermentowane przez krótszy okres czasu i w wyższych temperaturach niż te wymagane do produkcji win białych.

Z reguły, im niższa temperatura procesu, tym dłużej trwa fermentacja. W obu przypadkach, idealna temperatura fermentacji wina może być precyzyjnie kontrolowana w celu osiągnięcia optymalnych rezultatów.

Temperatura fermentacji wina czerwonego

Aby osiągnąć najlepszy możliwy kolor i zmaksymalizować ekstrakcję tanin, temperatura fermentacji dla większości czerwonych win powinna być utrzymywana pomiędzy 70°F a 85°F.

Ważne jest, aby pamiętać, że gdy temperatura zaczyna zbliżać się do 90 °F, produkt końcowy może mieć niepożądany, gotowany smak. W wąskim zakresie 15 °, optymalna kontrola temperatury wina jest osiągnięty.

Temperatura fermentacji białego wina

Temperatura fermentacji winiarskiej potrzebna do produkcji wysokiej jakości białego wina jest porównywalnie niższa niż ta wymagana dla wina czerwonego. Zazwyczaj białe wina są fermentowane powoli - przez kilka miesięcy w temperaturze pomiędzy 45 °F a 60 °F.

Niższa temperatura jest idealna do zachowania lotnych aromatów i owocowych smaków kojarzonych z dobrym białym winem. Weźmy na przykład temperaturę fermentacji Sauvignon Blanc. Według Gene Spaziani, optymalny zakres temperatur dla fermentacji wynosi od 42 °F do 50 °F (jeden z niższych zakresów dla win białych).

Jak winiarnie kontrolują temperaturę fermentacji wina?

Ponieważ proces tworzenia wysokiej jakości wina jest niezwykle delikatny, najlepszym miejscem do fermentacji wina byłoby kontrolowane środowisko z wykorzystaniem chłodziarki.

Glikolowy agregat chłodniczy może być użyty do zapewnienia optymalnie regulowanej temperatury fermentacji wina owocowego.

Użycie mieszaniny glikolu i wody (33% roztwór glicerolu) daje kilka korzyści:

  • Glikol ma właściwości przeciwzamarzające, więc może być schładzany do temperatur poniżej zera bez zamarzania i zatykania rurek schładzacza Może zapewnić dodatkowe smarowanie pompy schładzacza Glikol może utrzymywać ciepło dłużej niż woda, co skutkuje większą wydajnością ogrzewania/chłodzenia

Jak działa chłodziarka dla winiarni?

System chłodzenia glikolowego to urządzenie chłodnicze, które działa poprzez chłodzenie zbiornika glikolu propylenowego, który jest następnie pompowany przez obwód rur połączonych z elementami wejściowymi i wyjściowymi.

Gdy przewód ten jest podłączony do wymiennika ciepła na naczyniu fermentacyjnym, schłodzony glikol krążący w nim odciąga ciepło z procesu i obniża temperaturę fermentacji.

Jak chłodziarka winiarska reguluje temperaturę fermentacji?

Kiedy schłodzony glikol jest używany jako czynnik chłodzący, może być bardzo skuteczny w obniżaniu temperatury, w której zachodzi fermentacja. Jednak nadal istnieje tendencja do nadmiernego schładzania fermentującego wina, jeśli proces wymiany ciepła nie jest kontrolowany. Taki scenariusz jest niepożądany, ponieważ bardzo niskie temperatury mogą całkowicie zatrzymać proces.

Dlatego istotne jest utrzymywanie temperatury w naczyniu fermentacyjnym na określonym poziomie, co można zrobić na dwa sposoby.

1. Użycie ręcznych zaworów odcinających

Ręczne zawory regulacyjne zainstalowane w systemie chłodniczym mogą być okresowo otwierane lub zamykane, w zależności od zmian temperatury fermentacji. Główną wadą tego podejścia jest to, że wymaga ono stałego monitorowania, aby było skuteczne. W związku z tym czynnik błędu ludzkiego może mieć negatywny wpływ na jakość produktów końcowych.

2. Zautomatyzowana regulacja

Ta metoda wykorzystuje sterowany temperaturą zawór elektromagnetyczny połączony z rurką, która jest podłączona do wymiennika ciepła i sondy temperatury zainstalowanej w naczyniu do fermentacji wina poprzez studnię termiczną.

Mechanizm ten będzie otwierał się lub zamykał automatycznie w odpowiedzi na zmiany temperatury w procesie fermentacji, utrzymując temperaturę na zaprogramowanym poziomie.

Czy chłodziarka do wina może również ogrzewać?

Oprócz agregatu chłodniczego w standardowych chłodziarkach dla winiarni, niektóre warianty mają preinstalowany system grzewczy.

Ta modyfikacja jest szczególnie przydatna, gdy fermentacja odbywa się w niskich temperaturach, na przykład podczas zimy w chłodniejszym klimacie. W normalnych warunkach niska temperatura otoczenia może spowolnić lub całkowicie zatrzymać proces fermentacji, co w takich sytuacjach prowadzi do otrzymania wina niskiej jakości.

Cold Shot może zaspokoić potrzeby winiarni w zakresie chłodzenia procesów produkcyjnych

Od ponad trzech dekad firma Cold Shot Chillers jest zaufanym producentem przemysłowych agregatów chłodniczych o wysokiej niezawodności, pracujących w obiegu zamkniętym, przeznaczonych do różnych procesów produkcyjnych. Oferujemy szeroki wybór agregatów chłodniczych chłodzonych powietrzem i wodą, odpowiednich do zastosowań w winiarniach na średnią i dużą skalę. Nasz wysoce zmotywowany i doświadczony personel służy bezcenną radą w wyborze opcji chłodzenia najlepiej dostosowanej do danego procesu przemysłowego.